Omgeving

De vakantiewoningen liggen aan de rand van Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Dit Nationaal Park en de wijde omgeving is het op één na grootste aanééngesloten natuur en bosgebied van Nederland. Een zeer afwisselende omgeving welke in elk seizoen rust, ruimte, natuur, cultuur en kwaliteit biedt. Het gebied waaruit Hoogersmilde is ontstaan, was enige eeuwen geleden een woest ontoegankelijk oord van moerassen, plassen, meren, hoogveen en heide, afgewisseld op enkele hogere gedeelten, door bos en zandverstuivingen.

Onze gasten zijn steeds weer verbaasd over de vele honderden kilometers fietspaden welke leiden door dichte naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen, bosmeren, open natuurvelden, heuvellandschappen, langs hunebedden en oude Drentse brinkdorpen. Al direct vanuit het rustige park waar onze vakantiewoningen staan begeeft u zich op de fiets- en wandelpaden.

De omgeving van onze vakantiewoningen biedt mooie mogelijkheden voor diverse uitstapjes zoals o.a. Monumentendorp Orvelte, Dierentuin in Emmen, Het Boomkroonpad in Drouwen en de vele grotere en kleinere musea. Het park heeft een ideale ligging voor uitstapjes naar de provincie Groningen, Friesland en in Drenthe.

In de nabije omgeving vindt u Het Blauwe Meer, een grote natuurvijver met zandstrand. Op loopafstand is er ook het openlucht Bosbad. Voor paardenliefhebbers is er op enkele minuten loopafstand een manege. Voor boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager etc. kunt u in het dorp terecht op slechts 5 minuten fietsafstand.

Langs Hoogersmilde loopt de Drentse Hoofdvaart. De Drentse Hoofdvaart werd gegraven in 1768-1780. In die tijd vestigden zich hier duizenden kanaalgravers en veenarbeiders uit allerlei oorden. De turfgraverij werd op grote schaal aangepakt. Hijkersmilde en Kloosterveen zijn ontstaan in 1771 en in 1823 Bovensmilde. Hoogersmilde bestond toen al lang. In die tijd ontwikkelde de scheepvaart zich snel. De omgeving van Hoogersmilde is in hoofdzaak een agrarisch gebied.

Kortom, er is genoeg te doen in de omgeving van onze vakantiewoningen in Drenthe!